TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiSüt, kahvaltılardan tatlılara, kahveden yemeklere kadar mutfakta her zaman yerini alır. Ancak hepimizin ortak bir derdi var: Sütün çok çabuk ekşimesi. Sütün tazeliğini günlerce koruyan, üstelik evdeki basit bir malzemeyle uygulanabilen bir yöntem var.
Süt ve süt ürünleri dolapta kalsalar bile hızlıca bozulan ürünler arasında yer alıyor. Özellikle 4-7 gün arası taze kalabilirken, devamında ekşimeye başlıyor. Bu doğal tüyo sayesinde sütlerin mis gibi kalmasını sağlayabilirsiniz.
Sütün ekşimesinin ana sebebi, içinde bulunan bazı bakterilerin sütü bozmaya başlamasıdır. Süt sıcak ortamda bakteri üretmeye başlar. Bu bakteriler, sütün içinde asit üretir ve sütün tadı ekşir. Yanlış saklama teknikleri, temiz olmayan kaplarda tutulması veya ağzının açık bırakılması da ekşimeyi hızlandırır.
Tuz, sadece yemeklerimizi lezzetlendirmekle kalmaz. Aynı zamanda doğal bir koruyucu görevi gördüğünü biliyor muydunuz? Sütün taze kalmasını sağlayan bu yöntem oldukça basit ve etkilidir. Bir tutam eklemeden önce dikkatlice yapmanız gerekenler var. Sütünüzü önce kaynatın. Ardından içine bir tutam tuz ekleyin.
Tuzu ekledikten sonra sütü iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Sütünüzü hava almayan bir kapta, tercihen cam bir şişede saklayın ve buzdolabına kaldırın. Doğru miktarda tuz eklediğinizde, süt tadında hiçbir değişiklik olmaz. Sütün taze kalmasını sağlamak için farklı alternatifleri de deneyebilirsiniz.
Tuz gibi karbonat da sütün ekşimesini önleyen doğal bir yöntemdir. Bir litre süte bir çay kaşığı karbonat ekleyerek, daha uzun süre taze tutabilirsiniz. Karbonat, sütün pH seviyesini düzenleyecek.
Sütü satın aldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede buzdolabına koymalısınız. Sıcak bir ortama bırakıldığında süt çok daha çabuk bozulur. Saklarken 4°C’nin altındaki bir sıcaklıkta muhafaza etmeye dikkat edin. Ayrıca ağzını sıkıca kapalı tutun. Açık kalan süt, havadaki bakterilerle temas ederek daha hızlı ekşir.
Uzmanlar, birçok kişinin sütü buzdolabının kapısında sakladığını ancak daha serin ve sabit sıcaklıklara sahip rafların daha iyi olduğunu belirtiyor. Yine de süt ürünlerini ideal olarak buzdolabının arkasında saklayabilirsiniz.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
09 Şubat 2025SPOR
09 Şubat 2025GÜNDEM
09 Şubat 2025SPOR
09 Şubat 2025SPOR
09 Şubat 2025GÜNDEM
09 Şubat 2025GÜNDEM
09 Şubat 2025